Dziś mam dla Was przepis na długo pieczoną wołowinę w czerwonym winie z dodatkiem marchewki i pieczarek. Mięso po 3 godzinach rozpływa się w ustach. Danie idealne na niedzielny obiad, robi się prawie samo :)
Składniki:
1 kg wołowiny (pręga lub udziec)
600 ml czerwonego wytrawnego wina
300 ml bulionu (najlepiej wołowy lub drobiowy)
250 g pieczarek
250 g pomidorów pokrojonych w kostkę lub przecieru pomidorowego
5 małych cebul lub szalotek pokrojonych w piórka
2 marchewki pokorojona na kawałki ok 1 cm
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka tymianku lub kilka gałązek świeżego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia mięsa
1 łyżeczka masła do podsmażenia pieczarek
Przygotowanie:
Pokrój mięso na kawałki 2x2cm i obsmaż na patelni na oleju, tak aby się zarumieniło ale było jeszcze surowe w środku. Zrób to na 3 razy, aby mięso się smażyło a nie dusiło. Gdy obsażysz już całe mięso przełóż je do naczynia żaroodpornego a na tę samą patelnię wrzuć cebulę i marchewkę. Drewnianą łyżką zeskrob dokładnie wszystko to co przywarło do patelni, dodaj wino i odparuj je przez około minutę, wlej do naczynia z mięsem. Następnie dodaj bulion, pomidory, tymianek, liście laurowe, posiekany czosnek, minimum łyżeczkę soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne zarkryj przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 3 godziny. Od czasu do czasu przemieszaj. Gdy sos nie jest wystarczająco gęsty możesz dodać kilka łyżek masła :)
Wołowinę podaj z bagietką lub puree z selera (http://nacomaszochote.blogspot.com/2015/02/piers-kaczki-z-selerowym-puree.html)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz