poniedziałek, 9 marca 2015

Quiche z boczkiem i oscypkiem

Wariacja na temat słynnej Quiche Lorraine. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, więc jest idealna na obiad w towarzystwie sałatki lub na imprezie jako przekąska. Gorąco polecam :) 




Składniki:

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła 
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
obciążnik do ciasta np. sucha fasola, specjalne kulki, kawałki jabłka

Farsz:
300 g wędzonego, chudego boczku
150 g świeżego szpinaku baby
1 duża czerwona cebula

Masa jajeczna:
350 ml śmietanki kremówki 36%
3 jajka
120 g oscypka (można wymienić na inny, dowolny ser)

Przygotowanie:

Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz sól. Palcami rozdrabniaj masło z mąką do czasu aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę i zagnieć ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. 
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub wylep formę kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążnik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 13 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążnikiem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. 

Farsz:
Boczek pokrój w małą kosteczkę i wsyp go na lekko rozgrzaną patelnię. Smaż do czasu aż wytopi się tłuszcz i ładnie zarumieni. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. 
Szpinak włóż na drugą patelnie, dodaj łyżeczkę wody i podgrzewaj na średnim ogniu aż zwiędnie. Wyłóż na sitko i dokładnie odciśnij całą wodę. 

Masa jajeczna:
Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj śmietankę oraz starty oscypek. Wymieszaj. 

Na podpieczony spód wyłóż farsz i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut. Masą musi się ściąć i zarumienić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz