A cóż to jest tapioka? :) Tapioka to produkt skrobiowy bulw manioku, rośliny, która występuje przede wszystkim w Ameryce Południowej i Azji. Z wysuszonych i zmielonych bulw otrzymuję się rodzaj mączki, która wyglądem przypomina kuleczki styropianu. Tapioka jest bez smaku, bez zapachu, zawiera mało kalorii i świetnie wchłania każdy smak. Ponadto jest produktem bezglutenowym.
Tapiokę kupuję w Kuchniach Światach. Opakowanie, które starcza na przygotowanie kilkudziesięciu deserów kosztuje mniej niż 10 zł.
Dzisiaj zdradzę Wam przepis na deser, który podbija serca wszystkich tych, którzy go spróbują. Jego największą zaletą jest to, że robi się go błyskawicznie.
Deser z łatwością można zamienić w wersję wegańską - wystarczy użyć 800 ml mleczka kokosowego lub 400 ml mleczka kokosowego i 400 ml dowolnego roślinnego np. migdałowego.
Składniki na 6 porcji:
3/4 szklanki tapioki
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
400 ml mleka krowiego lub dowolnego roślinnego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z 1 laski)
Sos ananasowy:
pół ananasa
łyżka brązowego cukru
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Tapiokę zalej mlekiem krowim i kokosowym. Wymieszaj i odstaw na ok 1 godzinę. Po tym czasie dodaj wanilię oraz cukier. Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez ok 10 minut aż kuleczki tapioki zrobią się przeźroczyste.
Ananasa pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka dodając cukier i sok z cytyny. Gotuj 5 minut, często mieszając.
Pudding z tapioki przełóż do szklanek, udekoruj sosem ananasowym i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz