Składniki:
Opakowanie muli o wadze ok 1,4 kg
Kiełbaska chorizo 100 g
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
pomidory krojone z puszki 250 g
bazylia
2 łyżki oliwy z
oliwek
szczypta cukru
sól
Przygotowanie:
Małże umyj pod bieżącą wodą. Te, które są otwarte lub mają uszkodzoną muszlę wyrzuć- nie nadają się do jedzenia. Szczoteczką oczyść je z pozostałości morskich jak np. muszli lub glonów.
Małże umyj pod bieżącą wodą. Te, które są otwarte lub mają uszkodzoną muszlę wyrzuć- nie nadają się do jedzenia. Szczoteczką oczyść je z pozostałości morskich jak np. muszli lub glonów.
Cebulę pokrój w drobą kostkę i zeszklij w garnku na
rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo oraz czosnek. Smaż ok 5
minut. Dodaj pomidory, szczyptę cukru oraz soli i smaż przez kolejne 5 minut. Wrzuć
do garnka mule, przykryj pokrywką i poczekaj parę minut aż wszytskie się
otworzą. Od czasu do czasu potrząsnij garnkiem, aby mule się wymieszały. Posyp
bazylią i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz