Kolejna propozycja na obiad w kilkanaście minut. Zdrowa, chrupiąca i egzotyczna sałatka z wołowiną. Przepyszna!
Składniki:
1 stek np. z rostbefu o wadze ok 250 g
1 mango
1 ogórek wężowy
1,5 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
2 marchewki
garść kiełków fasoli mung
garść mixu sałat
świeża papryczka chili
sól, pierz
olej rzepakowy (kilka kropel) lub kokosowy (pół łyżeczki) do posmarowania steka
sos:
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
1 cm świeżego imbiru (drobno posiekany)
1 łyżeczka oleju sezamowego
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
Mango, ogórka, paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw zrób cienkie wstążki. Wszystkie warzywa wymieszaj w dużej misce dodając kiełki i mix sałat. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i zalej nim sałatkę.
Stek umyj i osusz. Posól i popierz świeżo zmielonym pieprzem. Posmaruj kilkoma kroplami oleju i połóż na rozgrzanej patelni. Smaż po 3 minuty z każdej strony i na koniec na 5 min wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika nie krój steka przez ok 3-4 minuty. Poczekaj aż odpocznie i dopiero pokrój go na cienkie kawałki. Podawaj sałatkę posypaną pokrojoną chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz