piątek, 13 marca 2015

Krem z porów z bazylią

Wiosenna zupa gotowa w mniej niż 30 minut. Dla większych głodomorów proponuję zaserwować ją z plastrem wędzonego łososia, jajkiem w koszulce i grzanką. Polecam :) 




Składniki:
3 duże pory (całkowita waga 1,2 kg ) 
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka bazylii
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki śmietanki np. 12%
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło z oliwą, wrzuć posiekaną cebulę. Smaż 2 minuty aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i pory. Smaż ok 5 minut, często mieszając, żeby pory się nie przypaliły. Zalej warzywa bulionem, dodaj przeciśnięty czosnek i gotuj ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj bazylię, śmietankę, sól, pieprz i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z podprażonymi płatkami migdałów, świeżą bazylią i odrobiną dobrej jakości oliwą z oliwek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz