czwartek, 30 kwietnia 2015

Marynaty do mięs na grilla

Marynata z sosem sojowym i miodem

170 ml sosu sojowego jasnego
2 łyżki miodu
3 ząbki startego czosnku
2 cm startego świeżego imbiru
sok z jednej limonki
skórka starta z połowy limonki
pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Idealna do karkówki. Proporcje podane dla 1 kg mięsa. 


Marynata jogurtowa

5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżka świeżych posiekanych ziół (ja dodałam bazylię, tymianek, pietruszkę i szczypiorek)*
*można też dodać płaską łyżkę suszonych ziół np. prowansalskich

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Najlepiej zamarynować w niej pierś kurczaka lub indyka. Proporcje podane do 1 podwójnej piersi kurczaka.




Marynata z bourbonem

7 łyżek ketchupu
1 łyżeczka przyprawy sambal lub chili
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
70 ml bourbonu lub whisky
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Polecam do karkówki lub żeberek. Proporcje podane dla 1 kg mięsa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz