czwartek, 16 kwietnia 2015

Dorsz w mleczku kokosowym

Ryba w mleczku kokosowym podana w ananasie to danie, które któregoś razu jadłam w małej nadmorskiej knajpce na Karaibach. Mimo iż u nas nie ma widoków na cudowne lazurowe morze i temperatura powietrza wynosi tylko kilkanaście stopni mniej, ryba smakuje wyśmienicie. Małe wspomnienie z wakacji :)






Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza lub filet z innej morskiej ryby (ok 350 g) 
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 łyżeczka koncentratu
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej cebuli
- garść kolendry
- papryczka chili
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
- ananas do serwowania

Przygotowanie:
Ananasa przekrój na pół, wydrąż miąższ tworząc miseczkę.
Rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól, popierz i smaż na średnim ogniu po ok 4 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz. 
Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Smaż ok 3 minuty, dodaj mleczko kokosowe oraz przecier pomidorowy. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje dodaj rybę i podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty. 
Do ananasowej miseczki nałóż rybę wraz z sosem, posyp kolendrą i papryczką chili. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz