Roladki z mojego ukochanego bakłażana. Dzisiaj z serem feta i ze świeżymi ziołami. Możecie również dodać do farszu posiekane orzechy włoskie albo papryczkę chili. A posypane granatem smakują jeszcze lepiej :)
2 bakłażany
150 g sera typu feta (twardego, nie z kartonika :)
100 g białego sera
świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano (po kilka gałązek)
1 ząbek czosnku
pieprz
oliwa z oliwek do posmarowania bakłażana
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój wzdłuż w 3 mm plastry. Posól z dwóch stron i zostaw na ok 15 min, aby puścił wodę. Po tym czasie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pędzelkiem posmaruj bakłażana oliwą i grilluj na patelni grillowej po ok 2 min z każdej strony.
Ser feta rozkrusz w palcach, dodaj biały ser, rozgnieciony czosnek i posiekane zioła. Wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem.
Na plaster bakłażana nałóż łyżkę farszu i zwiń. Możesz spiąć roladkę wykałaczką, aby się nie rozpadała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz