piątek, 1 maja 2015

Sałata z truskawkami i szparagami

Wiosenna sałatka z pierwszych szparagów i truskawek. Lekka i chrupiąca, po prostu pyszna :) 




Składniki:
główka sałaty masłowej
pęczek zielonych szparagów
250 g truskawek
pęczek rzodkiewki
szcypiorek

dressing:
7 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki zredukowanego octu balsamicznego (można zastąpić zwykłym)
1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj. 

Przygotowanie:
Szparagi umyj i odetnij twarde, jasne końce. Wrzuć do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Gotuj ok 3-4 minut aż będą jędrne i chrupkie. Ostudź. 
Na misce rozłóż sałatę, pokrojone truskawki, szparagi i rzodkiewkę. Posyp szczypiorkiem i przed samym podaniem polej dressingiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz