środa, 20 maja 2015

Grillowane szparagi z truskawkami i jajkami

Sezon szparagowy w pełni. Staram się jeść je jak najczęściej- w sałatkach, w naleśnikach lub jako dodatek do mięsa. Dzisiaj kompozycja trochę szalona ale pyszna :) Super się sprawdzi jako drugie śniadanie lub lekki lunch :) Oczywiście jajka przepiórcze można zastąpić kurzymi. Polecam wtedy ugotować je w koszulkach. 





Składniki:
zielone szparagi
kilka truskawek
jajka przepiórcze
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ocet balsamiczny lub krem z octu balsamicznego

Przygotowanie:
Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce (ok 3 cm). Możesz również obrać szparagi, aby pozbyć się zewnętrznej łykowatej skórki. 
Szparagi posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 7 minut. Szparagi powinny być chrupiące.
Na osobnej patelni usmaż jajka przepiórcze tak, aby żółtko było płynne. 
Na talerzu ułóż szparagi, jajka i pokrojone truskawki. Opcjonalnie można polać potrawę octem lub kremem balsamicznym i podać z chrupiącą grzanką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz