Kolejne moje ulubione danie. Zaraz się okaże, że wszystkie są ulubione :) Staram się zawsze mieć w szafce domowy przecier pomidorowy, tuńczyka w puszce, oliwki i kapary. Dzięki temu w dosłownie 15 minut mogę przygotować ten wspaniały makaron. Gdy parę lat temu w programie kulinarnym zobaczyłam, że ktoś dodaje do sosu pomidorowego tuńczyka z puszki pomyślałam, że to wariat :) Spróbowałam i oszalałam na punkcie tego połączenia. Koniecznie zróbcie!
Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti (pół paczki)
1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być w sosie własnym lub oleju)
300 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z puszki dobrej jakości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok 20 sztuk :) czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
bazylia i pomidorki koktajlowe do dekoracji
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wstaw wodę na makaron, posól i zacznij przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuję wrzuć makaron i ugotuj go al dente według instrukcji na opakowaniu (ok 7 minut).
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulkę, czosnek, oliwki oraz kapary. Smaż ok 4 minuty i dodaj przecier pomidorowy. Po ok 5-7 minutach sos powinien delikatnie odparować i zrobić się gęsty. Na sam koniec dodaj tuńczyka (odlej dobrze sos lub oliwę), dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i wrzuć na patelnie odcedzony makaron. Delikatnie wymieszaj, posyp bazylią i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotowe :)
Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti (pół paczki)
1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być w sosie własnym lub oleju)
300 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z puszki dobrej jakości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok 20 sztuk :) czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
bazylia i pomidorki koktajlowe do dekoracji
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wstaw wodę na makaron, posól i zacznij przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuję wrzuć makaron i ugotuj go al dente według instrukcji na opakowaniu (ok 7 minut).
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulkę, czosnek, oliwki oraz kapary. Smaż ok 4 minuty i dodaj przecier pomidorowy. Po ok 5-7 minutach sos powinien delikatnie odparować i zrobić się gęsty. Na sam koniec dodaj tuńczyka (odlej dobrze sos lub oliwę), dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i wrzuć na patelnie odcedzony makaron. Delikatnie wymieszaj, posyp bazylią i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz