wtorek, 17 lutego 2015

Pierś kaczki z selerowym puree

Zawsze uważałam, że zrobienie różowej, nieprzeciągniętej piersi kaczki graniczy z cudem i zjeść można taką tylko w najlepszych restauracjach. Nic bardziej mylnego. Wystarczy odrobina chęci i w prawie ekspresowym tempie możemy wyczarować cudowne danie, które powali każdego łasucha.


Składniki:

kaczka
2 kacze piersi ze skórą
sól, pieprz

puree
1 średniej wielkości seler
3 ziemniaki
4 łyżeczki masła
sól, pieprz

sos malinowy
250g mrożonych malin
laska wanilii
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego

groszek cukrowy

Przygotowanie:

puree z selera
Pokrój obrany seler i ziemniaki w dość drobną kostkę i ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

kaczka
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piersi kaczki umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Skórę natnij w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Posól i popierz świeżo mielonym pieprzem.
Piersi połóż na zimnej patelni (bez tłuszczu!) skórą do dołu i smaż na średnim ogniu do momentu, aż cały tłuszcz ze skóry się wytopi i skórka będzie chrupiąca.  Przewróć piersi na ok 1 minutę na drugą stronę, następnie włóż je do piekarnika na 8 minut skórą do dołu. Wyjmij kaczkę z piekarnika, połóż na talerzu skórą do góry, przykryj folią aluminiową i odczekaj 5 minut. Po tym czasie pokrój kaczkę w cienkie plasterki.

sos malinowy
Maliny wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody, cukier, ocet oraz ziarnka wanilii. Gdy owoce się rozpadną przetrzyj je przez sitko do uzyskania gładkiego sosu.

Groszek cukrowy należy zblanszować w gorącej wodzie przez 2-3 minuty, aby był chrupki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz