wtorek, 17 lutego 2015

Zapiekane awokado

Zapiekane awokado to moja nowa miłość :) Dojrzałe awokado, rozpływające się żółtko i delikatnie ostre salami to duet idealny nie tylko na leniwe śniadanie. Bardzo proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Same plusy! :)




Składniki:

1 dojrzałe awokado
2 jajka
dwa plasterki włoskiego salami
sól, pieprz
szczypiorek

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Małą łyżeczką wydrąż odrobinę miąższu, tak aby pogłębić dziurkę po pestce. Posól i popierz. Oddziel żółtko od białka. Delikatnie przełóż żółtko na awokado i "dolej" łyżkę białek. Na wierzchu połóż plasterek salami. Zapiekaj przez ok 10 min- do momentu aż białko się zetnie a żółtko będzie nadal płynne. Posyp szczypiorkiem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz