środa, 25 lutego 2015

Pierś kurczaka w jogurtowej marynacie

Zwykła pierś kurczaka w jogurtowej marynacie nabiera zupełnie innego smaku. Jest delikatna i soczysta w środku. Warto mięso zamarynować nawet dzień wcześniej, będzie bardziej kruche. Jako dodatki wybrałam proste puree z zielonego groszku, maślane pory i chipsy z jarmużu. Koniecznie wypróbujcie zrobić chipsy z jarmużu. Ostatnio jest bardzo popularny i można go dostać prawie wszędzie. Świetna przekąska zamiast chipsów :) 







Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
łyżka świeżych ziół (ja dodałam bazylię, pietruszkę i szczypiorek)*
*można też dodać płaską łyżkę suszonych ziół np. prowansalskich
opakowanie mrożonego zielonego groszku
1 por
2 łyżki masła
sól, pieprz


Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyj,oczyść z błon i kości, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na dwie piersi. W misce przygotuj marynatę z jogurtu, startego czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dokładnie obtocz mięso w powstałej marynacie i odstaw do lodówki na minimum godzinę. 
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piersi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut. 
Przygotuj puree z zielonego groszku. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć groszek na 3-4 minuty. Odcedź, dodaj 1 łyżkę masła, sól, pieprz i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. 
Na rozgrzanej patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj pokrojone w "trójkąty" pory. Smaż po ok 2 minuty  z każdej strony aż ładnie się zarumienią i będą miękkie. 


chipsy z jarmużu:
3 liście jarmużu
sól
ostra papryka w proszku
oliwa

Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Jarmuż umyj i bardzo dokładnie osusz. Porwij na kawałki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie powinny na siebie nachodzić). Każdy listek posmaruj oliwą, posyp solą i papryką. Susz w piekarniku przez ok 5-7 minut cały czas obserwując czy się nie przypalają. Powinny być chrupkie i zielone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz