wtorek, 24 lutego 2015

Wołowina po azjatycku

Mała namiastka Azji na talerzu. Mieszanka wspomnień z Bali i Wietnamu.
Kolejne przepyszne danie, które zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Zamiast ryżu możesz podać wołowinę z np. makaronem sojowym lub jajecznym Chow Mein (wtedy należy go wymieszać z mięsem na patelni). 








Składniki:
200 g chudej wołowiny (np. udziec) 
1 marchewka
3/4 czerwonej papryki
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypiorek

marynata do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego jasnego
pół łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru

sos:
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku  z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w cienkie plasterki. Dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrób to dzień wcześniej, wtedy będziesz mieć pewność, że wołowina będzie miękka. 
Pokrój cebulę w piórka a marchewkę, seler i paprykę w cienkie plastry. 
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmaż wołowinę przez ok 4 minuty*, następnie dodaj marchewkę, cebulę, paprykę i seler i smaż jeszcze ok 3-4 minuty, tak aby warzywa były chrupkie. Na koniec dodaj wymieszane składniki sosu, po 30 sekundach możesz podawać z ryżem lub makaronem. 

* jeżeli kupiliście polędwicę wołową smażcie ją przez ok 1 minutę 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz