Mała namiastka Azji na talerzu. Mieszanka wspomnień z Bali i Wietnamu.
Kolejne przepyszne danie, które zajmie Wam nie więcej niż 20 minut. Zamiast ryżu możesz podać wołowinę z np. makaronem sojowym lub jajecznym Chow Mein (wtedy należy go wymieszać z mięsem na patelni).
Składniki:
200 g chudej wołowiny (np. udziec)
1 marchewka
3/4 czerwonej papryki
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypiorek
marynata do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego jasnego
pół łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
sos:
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w cienkie plasterki. Dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrób to dzień wcześniej, wtedy będziesz mieć pewność, że wołowina będzie miękka.
Pokrój cebulę w piórka a marchewkę, seler i paprykę w cienkie plastry.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmaż wołowinę przez ok 4 minuty*, następnie dodaj marchewkę, cebulę, paprykę i seler i smaż jeszcze ok 3-4 minuty, tak aby warzywa były chrupkie. Na koniec dodaj wymieszane składniki sosu, po 30 sekundach możesz podawać z ryżem lub makaronem.
* jeżeli kupiliście polędwicę wołową smażcie ją przez ok 1 minutę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz