niedziela, 11 października 2015

Kalmary z warzywami

Zostajemy w klimacie azjatyckim. Ostatnio na te smaki mam najwikszą ochotę. Jako, że dania te zazwyczaj nie wymagają długiego przygotowywania są idealne na szybkie posiłki po pracy. Tym razem smażone kalmary z dużą ilością warzyw. Podane ilości są na oko. Możemy dowolnie zwiększyć lub zmniejszyć podaną ilość warzyw.
Do tego przepisu potrzebujemy kalmara w całości bądź kawałki mątwy. Musimy zrobić z niego cienkie prostokąty o bokach ok 2x4 cm. Aby kalmary podczas smażenia ładnie zwinęły się w rulonik każdy prostokąt lekko nacinamy na skos (podobnie jak w przypadku nacinania skórki kaczki do smażenia)




Składniki:
-surowe kalmary 200 gr 
-duża garść kiełków fasoli mung
-garść groszku cukrowego
-pół papryki pokrojonej w słupki
-pół pora pokrojonego w słupki
-jedna mała cebula pokrojona w piórka
-garść kapusty pak choi lub rzymskiej
- drobno posiekane dwa ząbki czosnku
-sok z połowy limonki
-kilka plasterków świeżej papryczki chili
-kilka cienkich plasterków imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka sosu ostrygowego
-świeżo zmielony pieprz seczuański
-łyżeczka oleju kokosowego (lub rzepakowego)
-kolendra do posypania



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i wrzuć kalmary. Smaż kalmary aż się zwiną w rulonik - ok 4 minut. Zdejmij kalmary z patelni na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni podsaż czosnek, imbir i chili. Dodaj wszystkie warzywa oprócz kapusty pak choi. Po chwili dodaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki. Smaż ok 2-3 minut. Warzywa powinny być chrupkie. Dodaj kalmary oraz kapustę pak choi. Smaż wszystko razem przez kolejną 1 minutę. 
Danie można podać z ryżem lub z makaronem sojowym. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz