Pyszne śniadanie, które zajmuje trochę czasu i miejsca w kuchni ale warto się napracować :)
Składniki:
2 jajka
2 plastry łososia
100 gr mrożonego szpinaku w liściach
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka
sos holenderski:
3 żółtka
100 gr rozpuszczonego, gorącego masła
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zamrożony szpinak wrzuć na patelnie, dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Po tym czasie dodaj łyżkę masła, sól i pieprz. Duś jeszcze ok 5 minut.
2. Zrób sos holenderski. Na garnek z wodą, w której będą gotować się jajka postaw metalową miskę (nie powinna się stykać z wodą). Do miski wbij żółtka jajek, sól, pieprz i ubijaj trzepaczką. Gdy jajka będą puszyste powoli dodawaj gorące masło, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny. Sos powinien być puszysty, ciut bardziej płynny niż majonez.
3. Przygotuj wodę na jajka. W małym garnku o średnicy ok 15 cm wlej do połowy wodę. Dodaj sól i 1 łyżkę octu. Zagotuj. Jajko wbij do małej miseczki. Gdy woda będzie wrzeć łyżką zrób w garnku wir i delikatnie z małej wysokości zsuń jajko z miseczki. Gotuj przez kilka minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Delikatnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym, aby ociekło całkowicie z wody. Każde jajko należy przygotować oddzielnie.
4. Na talerz wyłóż szpinak, połóż na nim jako oraz plasterek łosia, polej sosem holenderkim. Podawaj z ciepłą bagietką.
Składniki:
2 jajka
2 plastry łososia
100 gr mrożonego szpinaku w liściach
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka
sos holenderski:
3 żółtka
100 gr rozpuszczonego, gorącego masła
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zamrożony szpinak wrzuć na patelnie, dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Po tym czasie dodaj łyżkę masła, sól i pieprz. Duś jeszcze ok 5 minut.
2. Zrób sos holenderski. Na garnek z wodą, w której będą gotować się jajka postaw metalową miskę (nie powinna się stykać z wodą). Do miski wbij żółtka jajek, sól, pieprz i ubijaj trzepaczką. Gdy jajka będą puszyste powoli dodawaj gorące masło, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny. Sos powinien być puszysty, ciut bardziej płynny niż majonez.
3. Przygotuj wodę na jajka. W małym garnku o średnicy ok 15 cm wlej do połowy wodę. Dodaj sól i 1 łyżkę octu. Zagotuj. Jajko wbij do małej miseczki. Gdy woda będzie wrzeć łyżką zrób w garnku wir i delikatnie z małej wysokości zsuń jajko z miseczki. Gotuj przez kilka minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Delikatnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym, aby ociekło całkowicie z wody. Każde jajko należy przygotować oddzielnie.
4. Na talerz wyłóż szpinak, połóż na nim jako oraz plasterek łosia, polej sosem holenderkim. Podawaj z ciepłą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz