środa, 15 lipca 2015

Bakłażan faszerowany kurkami

Pojawiły się pierwsze kurki! :) Nie zwlekajcie ze zrobieniem tego dania, wszystko co pyszne szybko się kończy... 


Składniki:
1 duży bakłażan
kurki - około dwóch dużych garści
10 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
1 opakowanie sera mozzarella
kawałek sera pecorino (lub parmezanu)
masło i oliwa z oliwek do podsmażania
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana natnij w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skórki, Piecz ok 30 minut w temperaturze 190 stopni. Lekko wystudź,wydrąż miąższ i pokój w drobną kostkę. 
Na patelni na maśle z odrobiną oliwy podsmaż cebulkę z czosnkiem, dodaj kurki oraz pokrojone pomidory. Gdy kurki są już gotowe dodaj posiekanego bakłażana. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Bakłażana wyłóż farszem, na wierzchu połóż mozzarellę oraz posyp startym serem pecorino. Zapiekaj ok 20-30 min, aż ser się roztopi i zarumieni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz