Sezon truskawkowy w pełni, więc polecam Wam tę klasyczną, przepyszną tarte. Nie ma to jak truskawki prosto z krzaczka :)
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
obciążnik do ciasta np. sucha fasola, specjalne kulki, kawałki jabłka
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
obciążnik do ciasta np. sucha fasola, specjalne kulki, kawałki jabłka
Krem:
250 g serka mascarpone
2 żłótka
2 łyżki brązowego cukru
truskawki
Przygotowanie:
250 g serka mascarpone
2 żłótka
2 łyżki brązowego cukru
truskawki
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka oraz cukier puder. Palcami rozdrabniaj masło z mąką do czasu aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę i zagnieć ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub wylep formę kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążnik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 13 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążnikiem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Krem:
Żółtka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawaj serek mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na całkowicie wystudzony spód wyłóż krem i truskawki.
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka oraz cukier puder. Palcami rozdrabniaj masło z mąką do czasu aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę i zagnieć ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub wylep formę kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążnik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 13 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążnikiem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Krem:
Żółtka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawaj serek mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na całkowicie wystudzony spód wyłóż krem i truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz