piątek, 5 czerwca 2015

Tarta z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc polecam Wam tę klasyczną, przepyszną tarte. Nie ma to jak truskawki prosto z krzaczka :) 



Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła 
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
obciążnik do ciasta np. sucha fasola, specjalne kulki, kawałki jabłka

Krem:
250 g serka mascarpone
2 żłótka
2 łyżki brązowego cukru

truskawki

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka oraz cukier puder. Palcami rozdrabniaj masło z mąką do czasu aż powstanie kruszonka. Dodaj wodę i zagnieć ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. 
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub wylep formę kawałkami ciasta. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążnik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 13 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążnikiem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni. 

Krem:
Żółtka utrzyj z cukrem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawaj serek mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Na całkowicie wystudzony spód wyłóż krem i truskawki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz